UMMET

26.02.2011.

VIDEO/ POZADINA TRIBINE U MAGLAJU: Zašto je policija kaznila organizatore skupa 'Moj put u islam'

U martu prošle godine Udruženje Poziv u raj organizovalo je javne tribine u sedam bh. gradova pod nazivom "Moj put u islam". Policijska stanica Maglaj je, zbog neprijavljivanja skupa i distribuiranja letaka, kaznila aktivistu ovog Udruženja Semira Hadžića sa 350 KM. Udruženje, pak, tvrdi drugačije. POGLEDAJTE VIDEO SAOPĆENJE UDRUŽENJA POZIV U RAJ!

Poziv u raj 1Policija je Hadžića kaznila zbog "narušavanja javnog reda i mira", te zbog "vrijeđanja vjerskih, nacionalnih, moralnih i rasnih osjećanja građana".

Kako bismo provjerili jesu li članovi Udruženja, kako u svom saopćenju tvrde, sve uradili 'legalno i po zakonu', te prijavili javni skup, kontaktirali smo MUP Zeničko-dobojskog kantona, u kojem nam je portparolka Aldina Ahmić rekla da takav skup nikada nije prijavljen Policijskoj stanici Maglaj.

'Policijska stanica Maglaj nije obaviještena o tim aktivnostima, a izdat je policijski nalog Semiru Hadžiću zbog kršenja javnog reda i mira. Podnesen je zbog aktivnosti u smislu uručivanja i distribuiranja letaka, a na šta se žalio jedan vjerski službenik koji je reagovao jer je smatrao da su mu povrijeđena prava', rekla je za DEPO PORTAL Ahmić, dodajući da vjersko lice koje je podnijelo prijavu nije uposlenik Islamske zajednice, već da se radi o katoličkom ili pravoslavnom svećeniku.

Pokušali smo i od Udruženja Poziv u raj dobiti izjavu, kao i tražiti papir koji dokazuje da su sve uradili prema zakonu, međutim u Udruženju nam se niko nije javio.

Njihovo pismeno i video saopćenje 'Mi smo protiv svakog vida diskriminacije, a Vi?' prenosimo u cijelosti!

Cijenjeni;

Povod našeg video obraćanja jeste prekršajni nalog koji je izdat u januaru ove godine jednom od naših aktivista, volonteru Hadžić Semiru iz Maglaja u kojem stoji da se mora platiti kazna u visini od 350 KM. U šturom policijskom obrazloženju stoji da je narušen javni red i mir, vrijeđanje vjerskih, nacionalnih, moralnih i rasnih osjećanja građana i naročito drsko ponašanje.

O čemu se ovdje radi? U martu prošle godine Udruženje Poziv u raj organizovalo je javne tribine u sedam bosankohercegovačkih gradova pod nazivom "Moj put u islam". Jadan od tih gradova bio je i Maglaj. Logično je da se svaki javni skup ovakve prirode reklamira, što smo mi i učinili putem plakata i pozivnica. Naši volonteri su u svim gradovima dijelili na ulicima pozivnice na kojima je stajao poziv da se prisustvuje javnoj tribini. Tekst pozivnice nije sadržavao nikakve uvrjedljive poruke, nego osnovne informacije - datum, mjesto, vrijeme, imena predavača. Nikakva poruka koja može da vrijeđa i ugrožava bilo koji narod, vjeru, rasu, moral ili pojednica.

Nakon pet dana od održavanja tribine u Maglaju, policajac Policijske uprave Maglaj poziva Semira na informativni razgovor. Razgovor je protekao u uzimanju osnovnih informacija o načinu reklamiranja i organizacije tribine. Vlast u Maglaju, usljed medijskog pritiska zbog održane tribine, morala je nešto da učini, ali nisu znali šta i kako kada je sve bilo legalno i po zakonu. Razgovor je završen bez ikakvog zaključka ili nečeg što bi navodilo da bi moglo doći do kažnjavanja ili pokretanja postupka. Sve do 11. janura ove godine, kada na Semirovu kućnu adresu dolazi prekržajni nalog sa uplatnicom na iznos od 350 KM. Semir je zatražio službeni zapisnik, ali ga nije dobio...

Administracija Udruženja Poziv u raj zajedno sa Semirom, odlučila je da pokrene sudski postupak i da pravdu traži na sudu. Plaćanje kazne značilo bi  da prihvatamo odgovornost da smo počinili takvo teško krivično djelo, što nije istina. Plaćanjem kazne dajemo povoda i svim zlonamjernima da nas kazne kada god organizujemo neko javno predavanje ili tribinu, što predstavlja presedan.

Podsjećamo da smo među prvima pismenim i video saopćenjem osudili napad na policijsku sanicu u Bugojnu i da se ograđujemo od svakog pojedinca i grupe koji za cilj ima nanošenje bilo kakve štete i neugodnosti bilo kojem građaninu Bosne i Hercegovine.

Očekujemo da će naš put do pravde biti težak i da će iziskivati određena finansijska izdavanja. Udruženje nije u mogućnosti da snosi troškove advokata, pa stoga pozivamo sve one koji su u stanje da nas finansijski pomognu, da to učine uplatom na naš žiro račun.

(DEPO/md)

.
MOJI FAVORITI

BROJAČ POSJETA
301133

Powered by Blogger.ba