UMMET

31.12.2010.

Haos i korupcija u američkoj borbi protiv terorizma


Američki rat protiv terorizma u Afganistanu i Iraku prate brojni slučajevi zloupotreba i davanja mita, pokazuju rezultati istraživanja britanskog dnevnika "Times".

List ističe da su operacije snabdijevanja američkih snaga hranom i vojnom opremom, od Iraka do Afganistana vrijedne više milijardi dolara, zahvaćene haosom i korupcijom, koji se vrte oko dodjele ugovora američkih vojnih zvaničnika lokalnim snabdjevačima.

"Times" napominje da se trenutno vodi više od stotinu istraga o zloupotrebama u Iraku, dok je najmanje deset američkih vojnih intendanata osuđeno zbog primanja mita od lokalnih kompanija.


"Rat protiv terorizma" donio je skromna poboljšanja u službama i infrastrukturi za milione običnih Afganistanaca i Iračana, ali spektakularna bogatstva onima koji su uspjeli da preokrenu situaciju u svoju korist.

Priliv više desetina milijardi dolara godišnje u Afganistan je, i pored nedavnih nastojanja da se stvari poprave, sasvim haotičan, što je rezultiralo unosnom i koordirajućom ratnom ekonomijom.

"Times" kao primjer navodi to što se izgradnja puteva i objekata dodijeljuje zapadnim kompanijama, koje pokupe profit, a posao povjere lokalnim izvođačima, koji ga potom prebace novim podizvođačima.

Prema pisanju lista, sve to tako ide u nedogled, a rezultat je infrastruktura koja se raspadne za par mjeseci.

"Vrhunac ove apsurdne situacije su ogromni logistički konvoji za snabdjevanje američkih vojnih baza. Organizuju ih zapadne kompanije, koje angažuju lokalne bezbjednosne agencije. U mnogim slučajevima te agencije potplaćuju talibane da ne napadaju konvoje, što znači da zapadni poreski obveznici indirektno finansiraju talibane," piše "Times."

(Srna)

.
MOJI FAVORITI

BROJAČ POSJETA
301136

Powered by Blogger.ba